Purjehdus on kaikkea rennosta harrastamisesta tavoitteelliseen kilpailuun

Purjehdus harrastuksena takaa tiedot ja taidot vesillä toimintaan sekä luo urheilullisen pohjan elämään. Me Tampereen Pursiseuralla haluamme kasvattaa harrastajistamme urheilullisia lapsia ja nuoria sekä taitavia vesilläliikkujia hauskan ja monipuolisen ulkoilmaharrastuksen parissa. Useimmille juniorina purjehduksen aloittaneille lajista muodostuu elinikäinen harrastus jonka parissa viihtyy parhaimmillaan koko perhe.

Purjehdus on urheilua

Purjehdus kehittää myös monia arkipäiväiväisessäkin toiminnassa hyödyllisiä fyysisiä ominaisuuksia kuten tasapainoa, kestävyyskuntoa ja koordinaatiota. Lihaksia jollapurjehdus vahvistaa lähes joka puolella kehoa, erityisesti jaloissa, vatsan alueella sekä käsissä. Pyrimme edistämään harrastajiemme liikunnallisuutta myös harrastuksen ulkopuolella.

Jollapurjehduksesta erityisen urheilullista tekee painokölin puute. Tuulen kallistaessa venettä on se pidettävä suorassa ja pystyssä omaa kehonpainoaan veneen laidan yli tuomalla, ”hengaamalla”. Isommissa köliveneissä venettä pitää pystyssä vedenalainen, jopa tuhansien kilojen painonen painoköli. Myös köysien säätäminen ja veneen ohjaaminen muuttuvat raskaammaksi tuulen voimistuessa. Lisäksi kovassa tuulessa virheiden korjaamiseen on vähemmän aikaa, ja vene voi virheiden seurauksena kaatua helpostikin.

Tämän takia alkeis- ja Zoom-kursseille on määritelty vesille lähdön tuulirajaksi 5 m/s. Jatkokursseilla, Kesäleirillä ja Temppuryhmässä harjoituksia pitävä ohjaaja päättää tuulirajasta osallistujien tason mukaisesti. Tuulirajan ylittyessä järjestetään rannassa muuta ohjelmaa kuten simulaattoriharjoituksia. Kuitenkin veneen kaatumista ja pystyyn nostamista harjoitellaan ohjaajien johdolla jo alkeis- ja Zoom-kursseilla. Ensimmäisen kaatoharjoituksen jälkeen kuuman kesäpäivän harjoitukset halutaankin usein päätää veneen kaatamiseen ja järvessä jäähdyttelyyn.

Pääroolissa ratapurjehdus

TaPSin junioritoiminnassa purjehdukseen kesitytään pääosin kevytveneillä eli jollilla. Jollat on suunniteltu ensisijaisesti ratapurjehdukseen, poijuilla rakennetun radan ympäri eri tuulensuuntiin purjehtimiseen, minkä takia harjoitukset keskittyvät lähinnä tähän purjehduksen osa-alueeseen. Ratapurjehdus mahdollistaa opeteltavien asioiden tehokkaan harjoittelun sopivalla, ohjaajan määriteltävissä olevalla tahdilla.

Ratapurjehduksessa avautuu muiden samalla radalla seilaavien purjehtijoiden kautta myös täysin uusi ulottuvuus. Kun ensin veneenhallinta alkaa olemaan hanskassa, ruvetaan purjehtijoita lähettämään yhteislähdöllä aikaisemmin rauhassa tutuksi tulleelle radalle. Tällöin seiloreiden huomioitavaksi tulee useita oman veneen ulkopuolisia asioita kuten veneiden väliset väistämissäänöt, radalla vallitseva tuulierot sekä purjeiden luomat ”tuulivarjot”.

Ratapurjehdus avaa ovet myös kilpapurjehduksen maailmaan. Junioritoiminta antaa eväät maakuntatason kilpailuihin saakka, minkä jälkeen kansallisella ja kansainvälisellä tasolla valmennuksesta vastaa seuran valmennustoiminta. TaPSin juniorikursseilta lähtöpotkun kilpapurjehduksen maailmaan ovat saaneet useat kymmenet urheilijanuorukaiset – ja vähän vanhemmatkin. Seuran nimissä onkin useampia Suomen-mestaruusmitaleja, ranking-sarjojen ja -osakilpailujen voittoja sekä PM-, EM- ja MM-tason kilpailusuorituksia.

Mausteena matkapurjehdusta

Vaikka harjoituksissa käytetäänkin pääasiassa ratapurjehdukseen optimoituja kevyveneitä, päästään matkapurjehdustakin aina silloin tällöin kokeilemaan. Viikkokursseilla pyritään yhtenä päivänä järjestämään tuuliolosuhteisiin mukautettava matkapurjehduspäivä, jolloin voidaan käydä esimerkiksi Siilinkaria kiertämässä tai muihin tamperelaisiin pursiseuroihin tutustumassa. Silloin tällöin voidaan myös Temppuryhmänkin harjoituksissa vastaava retkipyrähdys tehdä. Juniorileirin ohjelmassa matkapurjehdus on jopa ratapurjehdusta suuremmassa roolissa, ja yhtenä leiripäivänä käydäänkin leirin valvojien veneillä lähes päivämittaisella retkellä jossakin leiripaikan läheisessä saaressa.


Yhteystiedot

Junioripäällikkö
Pekka Ronkanen
050 340 6242
junioripaallikko(ät)taps.fi