Purjehdus on kaikkea rennosta veneilystä tavoitteelliseen kilpapurjehdukseen

Purjehdus harrastuksena takaa tiedot ja taidot vesillä toimintaan sekä luo urheilullisen pohjan elämään. Me Tampereen Pursiseuralla haluamme kasvattaa harrastajistamme urheilullisia lapsia ja nuoria sekä taitavia vesilläliikkujia hauskan ja monipuolisen ulkoilmaharrastuksen parissa. Useimmille juniorina purjehduksen aloittaneille lajista muodostuu elinikäinen harrastus jonka parissa viihtyy parhaimmillaan koko perhe.

Lapsille ja nuorillekin on tarjolla huipputasokas purjehduskurssi Tampere

Purjehdus on urheilua

Purjehdus kehittää myös monia arkipäiväiväisessäkin toiminnassa hyödyllisiä fyysisiä ominaisuuksia kuten tasapainoa, kestävyyskuntoa ja koordinaatiota. Lihaksia jollapurjehdus vahvistaa lähes joka puolella kehoa, erityisesti jaloissa ja keskivartalossa. Kannustamme harrastajiamme liikunnalliseen elääntyyliin myös harrastuksen ulkopuolella.

Jollapurjehduksesta erityisen urheilullista tekee isommista köliveneistä tutun painokölin puute. Tuulen kallistaessa jollaa on se pidettävä suorassa ja pystyssä tuomalla omaa kehonpainoaan veneen laidan yli, ”hengaamalla”. Köliveneissä tehtävän hoitaa vedenalainen, jopa tuhansien kilojen painoinen köli. Lisäksi köysien säätäminen ja veneen ohjaaminen muuttuvat raskaammaksi tuulen voimistuessa ja kovassa tuulessa virheiden korjaamiseen on vähemmän aikaa, minkä seurauksena vene voi kaatua helpostikin.

Tämän takia alkeis- ja Zoom-kursseille on määritelty vesille lähdön tuulirajaksi 5 m/s. Jatkokursseilla, Kesäleirillä ja viikkoharjoituksissa ohjaaja päättää tuulirajasta purjehtijoiden tason mukaisesti. Tuulirajan ylittyessä järjestetään rannassa muuta ohjelmaa kuten simulaattoriharjoituksia. Veneen kaatumista ja pystyyn nostamista harjoitellaan ohjaajien johdolla jo alkeis- ja Zoom-kursseilla, sillä maailmassahan on kahdentyyppisiä jollapurjehtijoita: niitä jotka ovat kaatuneet ja niitä jotka eivät vielä ole kaatuneet ;-). Ensimmäisten kaatoharjoitusten jälkeen etenkin kuuman kesäpäivän harjoitukset halutaankin usein päättää veneen kaatamiseen ja järvessä jäähdyttelyyn.

Pääroolissa ratapurjehdus

TaPSin junioritoiminnassa purjehdukseen kesitytään pääosin kevytveneillä eli jollilla. Jollat on suunniteltu ensisijaisesti ratapurjehdukseen: rajatulla alueella poijuista rakennetun radan ympäri eri tuulensuuntiin purjehtimiseen. Tämän takia harjoitukset keskittyvät lähinnä tähän purjehduksen osa-alueeseen. Ratapurjehdus mahdollistaa opeteltavien asioiden tehokkaan harjoittelun sopivalla, ohjaajan määriteltävissä olevalla tahdilla.

Ratapurjehduksessa avautuu muiden samalla radalla seilaavien purjehtijoiden kautta myös täysin uusi ulottuvuus. Kun ensin veneenhallinta alkaa olemaan hanskassa, ruvetaan purjehtijoita lähettämään yhteislähdöllä aikaisemmin rauhassa tutuksi tulleelle radalle. Tällöin seiloreiden huomioitavaksi tulee useita oman veneen ulkopuolisia asioita kuten veneiden väliset väistämissäänöt, radalla vallitseva tuulierot sekä purjeiden luomat ”tuulivarjot”. Kilpapurjehdusta onkin kuvattu shakiksi aalloilla.

Ratapurjehduksen kautta avautuvat ovet myös kilpapurjehduksen maailmaan. Junioritoimintaan kuuluukin eritasoisia harjoitusryhmiä aina kansalliselle tasolle asti. TaPSin juniorikursseilta lähtöpotkun kilpapurjehduksen maailmaan ovat saaneet useat kymmenet urheilijanuorukaiset. Seuran nimissä onkin useampia Suomen-mestaruusmitaleja, ranking-sarjojen ja -osakilpailujen voittoja sekä PM-, EM- ja MM-tason huippusuorituksia.

Mausteena matkapurjehdusta

Vaikka harjoituksissa käytetäänkin pääasiassa ratapurjehdukseen optimoituja kevyveneitä, päästään matkapurjehdustakin aina silloin tällöin kokeilemaan. Alkeis- ja Zoom-kursseilla pyritään yhtenä päivänä järjestämään tuuliolosuhteisiin mukautettava matkapurjehduspäivä, jolloin voidaan käydä esimerkiksi Siilinkaria kiertämässä tai muihin tamperelaisiin pursiseuroihin tutustumassa. Silloin tällöin voidaan myös viikkoharjoitusryhmienkin harjoituksissa vastaava retkipyrähdys tehdä. Juniorileirin ohjelmassa matkapurjehdus on jopa ratapurjehdusta suuremmassa roolissa, ja yhtenä leiripäivänä käydäänkin leirin valvojien veneillä lähes päivämittaisella retkellä jossakin leiripaikan läheisessä saaressa.