Jollapurjehdusta aikuisille

Tampereen Pursiseura on järjestänyt jollapurjehduskursseja aikuisille vuodesta 2015 lähtien, ja kurssien suosio on kasvanut jatkuvasti täyttäen joka vuosi lähes jokaisen järjestetyn kurssin. Jollapurjehduksen alkuun on tarjolla kaksi väylää: Aikuisten jollakurssi sekä yksityisopetus. Lisäksi syksyksi 2020 on suunnitteilla viikottain harjoittelevan aikuisten jollaryhmän perustaminen.

Aikuisten jollakurssit

Kevytveneillä, eli jollilla, purjehtiminen on hauska ja monipuolinen vesiurheilulaji lähellä luontoa.

Kurssi on tarkoitettu yli 17 -vuotiaille kaikentasoisille purjehtijoille. Jokainen kurssilainen saa henkilökohtaista ohjausta joko omalla jollallaan tai seuran Zoom8-jollilla, Viklalla, Laser-, E- tai 380-jollalla.

Kurssin päätavoite on oppia purjehtimaan itsenäisesti kevytveneellä jokaiseen tuulensuuntaan sekä tekemään tärkeimmät jollapurjehduksessa tarvittavat manööverit. Ensimmäisenä kurssipäivänä keskitytään pääosin tuulen havainnointiin, oikean ajoasennon löytämiseen sekä veneen ohjaamiseen, pysäyttämiseen ja liikkeellelähtöön. Myös vastakäännös eli venda tulee ensimmäisen päivän aikana tutuksi. Toisena kurssipäivänä kerrataan tietenkin ensimmäisen päivän oppeja, mutta syvennytään jo muun muassa myötäkäännökseen eli jiippiin, vastatuuleen luovimiseen sekä poijuista rakennetun radan purjehtimiseen. Kurssi huipentuu toisena päivänä järjestettävään leikkimieliseen kurssikilpailuun, jota seuraa rannassa pidettävä palkintojenjako- sekä kurssin yhteenvetotilaisuus.

Suurin osa kurssilla opeteltavista asioista pätee myös isommilla köliveneillä purjehdittaessa, joten kurssi soveltuu myös kölivenepurjehduksen aloittamista suunnitteleville.

Ainoat vaatimukset kurssille osallistuvalta ovat vähintään 50m uimataito (mielellään 200m), ja riittävä fyysinen kyvykkyys, jotta itsensä saa tarvittaessa nostettua vedestä ylös. Listan kurssilla tarvittavista vaatteista ja muista varusteista löydät täältä, ja kuten siitä huomaa, kurssin pärjää vallan mainiosti aivan tavallisella vaatekaapin varustuksella, eikä varustehankintoja tarvitse useimmiten tehdä lainkaan.

Kurssien ajankohdat ovat seuraavat:

27.–28.6. klo 10—14

18.–19.7. klo 10—14

9.8. klo 9:30—18:30, välissä pidetään tunnin tauko

Kurssin hinta on 99€ ja se järjestetään, mikäli osallistujia on kaksi tai enemmän. Voimassa olevalla opiskelijakortilla saa 10 % alennuksen aikuisten jollakurssista. Aikuisten jollakursseille ilmoittaudutaan alle linkattujen verkkokauppatuotteiden kautta. Huomioithan, että tuotteissa näkyvät kellonajat eivät pidä paikkaansa toimintavirheen vuoksi, ja kurssit ovat klo 10–14.

Kurssia vetävät TaPSin kokeneet ja koulutetut ohjaajat.

Lisätietoa kurssista voit kysyä seuran aikuisten jollapurjehdusvastaavalta osoitteesta aikuisjollapurjehdus(ät)taps.fi.

Yksityisopetus

Jollakurssien lisäksi järjestämme myös yksityis- ja pariopetusta jollapurjehduksesta kiinostuneille. Purjehtimaan on kummassakin tapauksessa mahdollisuus päästä niin yksin- kuin kaksinpurjehdittavillakin jollilla. Yksityisopetusta on mahdollista räätälöidä siis jopa venettä myöten osallistujan tarpeiden, halujen ja osaamistason mukaan. Hyödyllisimpänä yksityisopetusta onkin pidetty oman köliveneen ostoa harkitsevien tai sellaisen juuri hankkineiden keskuudessa, jolloin opetuksessa on voitu keskittyä köliveneilyn kannalta olellisimpiin asioihin kuten rantautumisiin, rannasta lähtöihin sekä vendoihin ja jiippeihin. Kiikkerän ja herkkäliikkeisen jollan jälkeen purjehdus rauhallisella köliveneellä sujuukin jo lähes itsestään.

Mikäli mielenkiintosi yksityisopetukseen heräsi, kerro toiveistasi lisää aikuisten jollapurjehdusvastaavalle sähköpostitse osoitteeseen aikuisjollapurjehdus@taps.fi, niin kurssista saadaan rakennettua juuri sinunlaisesi.