Myös varustehankintojen kannalta jollapurjehduksen aloittaminen on helppoa. Harrastuksen alkuun pääsee jopa täysin ilman varustehankintoja, ja purjehdusvaatekaappiaan voi vähitellen kasvattaa harrastuksen edetessä.
Kunnon purjehdusvaatteet kestävät käyttöä ja niillä on jälleenmyyntiarvoa käytettyinäkin. Kaikki ohjaajamme osaavat auttaa varustehankintoja koskevissa kysymyksissä, ja neuvoa voi kysyä myös muilta rannassa pyöriviltä jollapurjehtijoilta. Jos rautakaupan näppylähanskat ovat maajoukkuetason kilpapurjehtijan mielestä paremmat kuin kahdensadan jollapurjehdushanskat hienolla logolla, ne todennäköisesti kelpaavat myös aloittelijalle.
Purjehdusvarusteita löydät käytettyinä esimerkiksi Suomen Optimistijollaliiton myyntipalstalta ja uutena Tamperelaisesta Sailor’s Shopista.
Tämän tietopaketin ovat kasanneet TaPSin kilpapurjehtijat, ohjaajat ja kilpapurjehtijoiden vanhemmat.
Aloittelevalle purjehtijalle
Varusteet
Pyri kaikissa varusteissa mahdollisimman pieneen ”vedenimevyyteen”. Paljon vettä imevät vaatekappaleet painavat todella paljon märkinä ja ovat mielettömän kylmät. Arkielämässä suosittu College on tämän takia yksi huonoimmista purjehdusvaatekankaista.
Lisätietoa kustakin varusteesta aukeaa otsikkoa klikkaamalla.
Päähine
Kylmien vesien aikaan paras on pipo, mutta ei villainen, koska se venyy kastuessaan ja menee silmille. Kesällä lippis on hyvä. Päähine pitää pystyä kiinnittämään pelastusliiveihin, esimerkiksi narulla.
Aurinkorasva
Vesillä ollaan parhaimmillaan koko päivä, joten aurinkoaltistus poutaisina päivinä on todella suuri vedestä heijastuvien säteiden vielä vahvistaessa vaikutusta. Tämän takia aurinkorasvan tulisi olla suojakertoimeltaan mieluiten 50+ tai vähintään 30. Täten vältetään mahdolliset tulevaisuuden ihosyövät ja muut ikävyydet.
Pitkähihainen paita
Aivan tavallinen, ihonmyötäinen paita tai erityisesti purjehduskäyttöön suunnitelty lycra. Myös teknisen kerraston paita tai poolopaita toimii. Paita tulee kastumaan koko ajan, joten mielusti sellainen, joka ei kastuessaan veny. Lisäksi paita suojaa myös auringolta keskikesällä, eli ei lämmin, vaan suojaava. T-paitakin käy kesällä, mutta aurinkorasva pitää silloin muistaa ja se liukenee todennäköisesti pois. Auringolle altistuessaan paidoilla on paha tapa polttaa värejään haaleammiksi ja ruskeammiksi. Parastaan ei siis kannata päälleen pistää tai sitten kannattaa hankkia UV-suojattu paita, joka ei porotuksesta nokkaansa ota.
Shortsit ja tai verkkarit
Nämä tulevat myös olemaan pääsääntöisesti koko ajan märät, verkkarien pitää olla ihonmyötäiset, eivätkä ne saisi kastuessaan venyä. Ei college-housuja, sillä ne ovat todella painavat ja kylmät kastuessaan. Housut kärsivät auringossa yhtälailla kuin paidatkin, joten ykköspöksyjään ei vesillä kannata jaloissa pitää.
Tuulitakki/kuoritakki/sadetakki tai spraytop
Hyvä varuste sateisen tai kylmemmän päivän varalle. Ylimääräistä vuorausta kannattaa välttää, jotta takista ei märkänä tule todella raskasta ja kylmää. (Kyllä, vedenpitäväkin takki tulee todennäköisesti kastumaan jossain vaiheessa sisäpuolelta.)
Tuulipuvun housut, sadehousut tai purjehdushousut
Sateen ja vilun varalle. Vältä vuoria.
Crocsit tai neopreenitossut.
Jalkineetkin kastuvat koko ajan, joten niiden pitää joko päästää vesi pois tai muuten toimia märkinäkin. Crocsit ovat heti neopreenitossujen jälkeen parhaat purjehduskengät ja monen aloittelijan suosiossa. Ei kumisaappaita, koska vesi menee niihin kumminkin sisään, muttei tule ulos.
Pelastusliivit
Jollapurjehdukseen soveltuvat, liikkumisen sallivat kauluksettomat liivit ovat henkilökohtainen turvavaruste, joka on kaikessa purjehdusharrastuksessa pakollinen. Saat seuralta aina tarvittaessa lainaliivit kursseilla, Temppuryhmässä, leireillä ja tapahtumissa, mutta tietenkin omat ovat aina paremmat ;-).
Hanskat
Käytännössä parhaat ovat kumipäällysteiset remonttikäsineet tai näppylähanskat, varsinaiset purjehdushanskat tai neopreenihansikkaat ovat monesti liukkaat ja kylmät. Tärkeintä on, että hanskat ovat oikean kokoiset, eli tiukahkot. Hanskojen tehtävä ennenkaikkea suojata käsiä köysiä kiskottaessa, toki ne pitävät myös käsiä lämpimänä.
Aurinkolasit
Kaikki eivät näitä vesilläkään tarvitse, mutta suurin osa häikäistyy vesillä, jolloin aurinkolasit auttavat. Lisäksi pitkällä aikavälillä aurinkolaseitta aurinkoisen elämän viettäminen voi johtaa muun muassa silmänpohjan rappeumaan ja ikäviin ryppyihin silmien ympärillä. Lasien käyttö siis komistaa ja kaunistaa käyttäjäänsä myös aikoina, jolloin lasit eivät ole päässä ;-). Laseihin on hyvä tehdä jonkinlainen naruvarmistus, jotta lasit eivät päädy jorpakon pohjaan kaloja ilahduttamaan.
Oma vesipullo
Joka seilorin pakollinen varuste. Sitä tyhjentämällä pidetään keskittymiskyky kohdillaan ja auringonpistokset poissa. Pullon voi joko ottaa mukaansa ja kiinnittää omaan paattiin tai pitää ohjaajan valvonnassa kumiveneen ponttoonien sisällä.
Pyyhe ja uikkarit
Kun alkaa olla todella lämmintä, moni haluaisi purjehtia uikkareissa ja peltsareissa. Tähän ei kannusteta, koska aurinko polttaa käsivarret ja jalat yllättävän nopeasti. Harjoitusten jälkeen saattavat uikkarit kuitenkin joutua kovallekin käytölle ;-).
Kuivat vaihtovaatteet
Kaikki vesillä olevat vaatteet saattavat kastua läpimäriksi, minkä takia mukana täytyy olla täysi vaihtovaatekerta kengistä pipolakkiin.
Ja kaikkein tärkein! NIMIKOINTI
Jokainen vaatekappale ja pelastusliivi, päähine, hanska ja juomapullo pitää varustaa omalla nimellä. Näin ne ovat vähemmän todennäköisiä vaeltamaan rakkaan kanssaharrastajan kainaloon ja löytävät alkuperäisen omistajansa helpommin eksymistilanteessa.

Täydellisyyttä hipova esimerkki aloittelijan vaatetuksesta. Neopreenitossut voi vielä korvata Crocseilla ja purjehdushanskat työhanskoilla.
Eväät
Pitkien kurssipäivien aikana voi olla hyvä idea pitää jotakin pientä purtavaa mukanaan nälän loitolla pitämiseksi. Eväät saa säilöttyä jääkaappiin ja tarvittaessa lämmitettyä mikrossa. Hyviä eväitä ovat esimerkiksi välipalapatukat ja -keksit, voileivät sekä helposti syötävät hedelmät kuten banaanit ja mandariinit. Lisäksi rannassa olisi hyvä olla mukana jotain juotavaa vesillä olevan juomapullon lisäksi.
Kilpapurjehtijan varustus
Kylmän kelin varustus (pääsääntöisesti huhti/toukokuussa ja loka/marraskuussa)
- Kuivapuku
- Fleecekerrasto / ”nallepuku”
- Märkäpuku, useimmiten kaksiosainen
- Märkänäkin lämmittävä aluskerrasto
- kovike”pädit” jalkoihin roikkumista mukavoittamaan
- Neopreenitossut / kylmän kelin purjehduskengät
- Neopreenisukat
- Neopreeni(alus)hanskat
- Pipo
- Pelastusliivit
- Starttikello
- Evässäkki
Kesäkelin varustus
- Hengaushousut
- kovike”pädit” jalkoihin roikkumista mukavoittamaan
- Lycra-paita
- Neopreenitossut
- Rautakaupan kumipäällysteiset kangashanskat
- Lippis
- Juomapullo
- Pelastusliivit
- Starttikello
- Evässäkki
- Kunnon suojakertoimet naamassa
- Spray Top –purjehduspusero (kuivuu nopeasti, ei päästä aurongonvaloa läpi)

Kisaajilla vaatevalinnat on usein hyvin samanlaista.
Märkä- ja kuivapuvuvut
Märkäpuku on hyvä keksintö, mutta sen olisi hyvä olla suunniteltu purjehdusta varten, että liikkuminen onnistuu hyvin ja takapuoli ja takareidet on vahvistettu. Toki joku edullinenkin malli pitää purjehtijan paremmin lämpimänä kuin märät vaatteet.
Kuivapuvusta ollaan nykyään sitä mieltä, että sitä ei kaikkein pienimmille välttämättä suositella, koska se päällä kuitenkin leikitään myös rannassa, ja rikkoutumisen riski on suurehko.
Kilpapurjehtijan huoltopakki
- Jatkopinnan nivel ja muut varahelat ja sakkelit
- Litsilankaa
- Tuulilankaa
- Purjeteippiä
- Puukko tai katkoteräveitsi
- Varaköysiä
- Pihdit tai tongit
- Nippusiteitä
- Vedenpitävä tussi
- Sakkeleita
- ”Avainrenkaita” sakkeleiden päihin
Lisäksi joukkueella
- Pesuaineet, vahat, rätit, pesusienet
- Lasikuitukorjausssarja, Gelcoatia, hiekkapaperia
- Varaosia, kuten peräsin, köli, puomi, masto
Eväät
Alle viiden tunnin mittaisina harjoituskertoina riittää eväiksi useimmiten rannassa nautittavat pöperöt. Kursseilla päivän ohjelma on suunniteltu aina siten, että päivän aikana on mahdollisuus rannassa murkinoinnille. Hyviä rantaeväitä ovat muun muassa hedelmät, voileivät ja välipalapatukat. Myös juomaa on rannassa hyvä olla. Älä ota karkkia, sipsiä, limsaa yms. Purjehtijat ovat urheilijoita…
Pidempinä päivinä tarvitaan vesilläkin jotain suuhunpantavaa, joten eväitten on oltava helposti jollassa syötäviä, energiapitoisia, murustamattomia ja säilyviä. Kursseilla ei vesieväitä tarvitse. Temppuryhmän tiistaiharjoituksiin voit halutessasi ottaa jotain pientä purtavaa vesille.
Lisäksi pitää muistaa ottaa riittävästi nestettä mukaan. Ylimääräinen juomapullo on aina paikallaa, jos ensimmäisen kiinnitys pettää, kun vene kaatuu.
Esimerkkejä hyvistä vesieväistä:
- Kaksi levyä nuudeleita ja mausteita termokseen tai esim litran verran puuroa tms. lusikalla ruokatermoksesta syötävää.
- Hedelmät, joita ei tarvitse kuoria, poikkeuksena banaani, jonka kuoriminen onnistuu hanskat kädessäkin
- Proteiinipatukat ja suklaapatukat
- Palautumisjuomat, smoothiet, hedelmäsoseet kerta-annosastioissa
- Vesipullo
Huonoja vesieväitä:
- Todella rasvaiset tuotteet kuten lihapiirakat, jotka käsin syötynä tekevät köysien pitelemisestä rasvatun salaman metsästystä
- Helposti pilaantuvat tuotteet (lämpötila voi nousta todella korkeaksi tiiviissä evässäkissä)
- Kaikki sellaiset astiat, joita ei voi avata ja sulkea tiiviisti uudestaan
- Sorminäppäryyttä vaativat astiat ja pakkaukset (köysien kiskomisen jäljiltä ei kovin konstikkaita pakkauksia auota)

Valmentaessakin tulee nälkä.