Veneilytietoa

Veneilytietoa 2011-06-18T14:44:12+02:00

———————————–
Purjeiden uusiokäyttö

Jäikö komerosi pohjalle keväällä kasa kulahtaneita purjeita, joita et viitsi enää käyttää mutta et hennoisi heittää poiskaan? Antaisitko ne uusiokäyttöön?

Porvoolaisyritys savetheC kerää käytettyjä purjeita uusiokäyttöön koko maassa. Tampereella purjeita voi tuoda kahteen paikkaan. Purjeneulomo Neb-sails, Rasulankatu 7, Vehmaisissa, ottaa niitä vastaan liikkeen aukioloaikoina.
Näsijärven purjehdusseuralla on Lielahdessa, Jänissaarenkatu 14, ulkonapaviljongin oikeanpuoleisessa päädyssä keräyslaatikko, johon muidenkin seurojen jäsenet voivat tuoda purjeensa.

Kuinka toimit!
Pakkaa purjeet kukin omaan pussiinsa tai yksitellen jätesäkkeihin. Purjeet kelpaavat sellaisina kuin ne ovat, niitä ei tarvitse pestä.
Vanhat purjeet ovat edelleen vahvaa kestävää materiaalia, ja Porvoon Hamarissa toimiva savetheC ompeluttaa niistä purjehtijoille ja purjehduksen ystäville design-kasseja, läppärilaukkuja ja pussukoita. Purjeet on suurelta osin valmistettu maatumattomasta muovista, joten kaatopaikalla ne olisivat vain kasvattamassa jätevuorta.

Kansainvälisen 1% for the Planet ‑liikkeen jäsenenä savetheC on sitoutunut lahjoittamaan prosentin jokaisen myymänsä tuotteen hinnasta ympäristöjärjestöille. Koko toimintansa ajan se on tukenut Pidä Saaristo Siistinä ry:n toimintaa. Antamalla vanhat purjeesi uusiokäyttöön autat samalla säilyttämään kesäisen ympäristömme viihtyisänä.
http://www.savethec.com/

———————————————————————————————
Tehostettu radiolupien ja radiopätevyystodistusten valvonta

Kuluvalla veneilykaudella Viestintävirasto, venepoliisi ja rajavartiolaitos (merivartiosto) suorittavat yhteistyössä alusten radioasiakirjojen tehostettua valvontaa vesillä ja satamissa. Alusten radioasiakirjoilla tarkoitetaan aluksen radiolupaa ja henkilökohtaista meriradioliikenteen pätevyystodistusta.

Mikäli aluksessa on yksi tai useampia meriradiotaajuuksilla toimivia lähettimiä (esim. VHF, tutka), laki edellyttää radiolupaa. Lisäksi meri-VHF-radiopuhelinta käyttävällä henkilöllä tulee olla henkilökohtainen meriradioliikenteen pätevyystodistus.

Laki: Laki radiotaajuuksista ja telelaitteista (1015/2001)

HUOM! Radiolähettimen hallussapito on luvanvaraista, vaikka laite olisi OFF-asennossa eikä sitä käytettäisi.

Lisätietoja antaa tarkastaja Ari Caselius, puh. 09 6966 883

Alusten radioluvista ja pätevyystutkinnoista sekä -todistuksista voi myös lukea lisää internetosoitteessa:
http://www.viestintavirasto.fi/index/radiolaitteet/radioluvat/meriradio.html

——————————————————————–
Sähkö ja vene -opas ladattavissa sähköisesti

Sähköturvallisuuden edistämiskeskus on laatinut oppaan, joka käsittelee veneiden sähkölaitteiden asennusta ja käyttöä. Opas perustuu norjalaiseen esikuvateokseen ja on sovitettu Suomen oloihin.

Suomessa ei juurikaan ole veneiden sähkölaitteita koskevia viranomaismääräyksiä. Myöskään suomalaisesta kirjallisuudesta ei ole löytynyt yhtenäistä teosta, johon olisi koottu veneilijöitä koskevia ohjeita sähkölaitteiden asennuksesta ja käytöstä tai akuista, korroosiosta, häiriöistä ja ukkossuojauksesta. Muissa maissakin julkaistut teokset ovat käsitelleet veneiden sähkölaitteita hajanaisesti ja kyseisen maan erikoisolosuhteiden pohjalta. Parhaana tiedossa olevana ulkomaisena oppaana voidaan pitää norjalaisen sähköurakoitsijaliiton julkaisusarjaan kuuluvaa ja Elforlaget NELFOn julkaisemaa ”Ström ombord”-teosta.

STEK on vuonna 2009 lunastanut käyttöluvat oppaan tekstiin ja kuviin. Suomeksi käännetty ja yli-insinööri Heikki Silvanin Suomen oloihin toimittama Sähkö ja vene-opas on nyt sivuillamme ja kaikkien veneilijöiden ladattavissa veloituksetta. PDF-muodossa olevassa oppaassa on 53 A4-kokoista sivua. Oppaan voi ladata tästä.